blog

EmotionAid® aneb jak během několika minut zklidnit svůj nervový systém

Před několika dny jsem dokončila výcvik v metodě EmotionAid®. Ještě nejsem u konce, hlouběji na podzim se chystám do návazného modulu, který je určen facilitátorům (lektorům), kteří mohou tuto metodu vyučovat a šířit ji tak mezi ostatní. A to je i jedna ze základních myšlenek konceptu – rozšířit tento nástroj mezi co nejvíce lidí, aby měl každý možnost sám sebe zklidnit ve chvílích, kdy nejdou věci tak úplně podle plánu. Když je stresu až příliš. Když to systém nezvládá.

EmotionAid® – o co jde?

Jedná se o poměrně jednoduchou metodu, která v pěti krocích pomáhá rychle srovnat akutní emoce nepohody. Vychází z práce s tělem, především ze Somatic Experiencing®. Na nic si nehraje – cílem zde není jako lusknutím prstu najít náplast na všechny trable nebo vyřešit komplexní trauma. Slouží pro zklidnění naléhavého nebo silného emočního stavu. Je to metoda založená na vědě a mohu na vlastní nervový systém říct, že skutečně funguje. V rámci výcviku jsem se ocitla na obou stranách. Na straně klienta, který přináší problém, na kterém chce zapracovat. I na straně facilitátorky, která s klientem pracuje a celým procesem jej provází. Mnohokrát jsme byli svědky toho, jak se z nás „odplavily“ (vytřásly, vyplakaly, vysmály …) uložené nezpracované pocity. A jak nám všem potom bylo mnohem lépe. EmotionAid® nenahrazuje terapii, a ani se o to nesnaží. Je to pomocník, který je zde pro ty, kteří na terapii z jakéhokoliv důvodu chodit nemůžou nebo nechtějí. Zároveň slouží i jako doplněk klasických terapií či krizových intervencí, kdy pomáhá řešit akutní situace. Klienti se jej mohou sami naučit a tím se pak sebe-regulovat, zklidňovat ve chvílích, kdy zrovna není terapeut po ruce. Čím více se metoda procvičuje, tím rychleji na ni nervový systém reaguje. Sama na sobě jsem ji již vyzkoušela několikrát a upřímně říkám, že se mi podařilo dodatečně si odžít několik událostí z minulosti, u kterých jsem měla i po letech silný emoční náboj. A to není málo!

Kde se používá?

EmotionAid® se využívá při práci s traumatizovanými lidmi. Ve zdravotnictví, ve školství, u lidí, kteří utíkají před válkou, a vlastně kdekoliv, kde je to potřeba. Traumata, stres, úzkosti, syndrom vyhoření. To všechno jsou stavy, na kterých se dá s pomocí pěti kroků EmotionAid® zapracovat. Metoda je výstižně popsána v jedné větě – je to emoční první pomoc pro práci se stresem.

Mohu se i já naučit autoregulaci?

Ano. Čím více lidí dovede rychle a efektivně pracovat na sobě, tím lépe pro celou společnost. Bez nadsázky. Zajímalo mě, jak bych díky tomuto výcviku mohla obohatit svoji nabídku poradenství pro ženy (a klidně i muže) chystající se k porodu. A zjistila jsem – přímo od zakladatelky Cathy Lawi, která celý výcvik vedla – , že EmotionAid® je pro práci s předporodním strachem jako dělaná. A tak na tom pracuji. Na tom, aby se metoda propsala i do mých kurzů a do nabídky návazných služeb. A cože se to chystá? Něco se chystá! Těším se!

Pro novinky a další informace můžete kouknout i na můj Facebook nebo Instagram. Krásný podzim všem!

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *