blog

Proč je v těhotenství dobré se hýbat, a kdy je naopak lepší hodit nohy nahoru?

Pokud naše těhotenství probíhá fyziologicky, není nutné vzdávat se pohybu. Kdo sportoval již před početím, může sportovat i nadále. Konkrétní druhy sportů (nebo pokud si nejsme čímkoliv jisté) je však vždy lepší prokonzultovat s lékařem, porodní asistentkou nebo se zkušeným trenérem. Pakliže nejsme na cvičení zvyklé, těhotenství není ta správná doba pro radikální změny. Zařadit však přiměřený zdravý pohyb může jedině prospět.

Kolik a co?

V těhotenství tělu prospívají asi tak dvě a půl hodiny pohybu týdně. Tento čas je fajn rozdělit do několika dní, nikoliv trhnout v pondělí tréninkový rekord a následně se z toho zbylých šest dní vzpamatovávat. Příjemné jsou procházky, rychlá chůze, plavání nebo třeba jóga. Vyhýbejte se sportům extrémním a takovému pohybu, při kterém hrozí pád nebo úder do břicha. Ani pohyb v horkém vydýchaném prostředí nemusí být to pravé. Volte také oblečení, které vás nikde neškrtí. Podprsenka by měla dobře podpořit ňadra, zvláště pak ta větší. Nezapomeňte, že prsa se v těhotenství mění a vlivem hormonů mohou být i značně citlivá až bolestivá. Pokud hodně chodíte nebo běháte, můžete zaměřit pozornost i na vhodnou obuv. Možná to zvládnete s tím, co máte, ale změna těžiště a jiné rozložení váhy spolu s případnými otoky může znamenat pro vaši obuv nečekané komplikace.

Proč?

Protože pohyb zkrátka přináší celou řadu benefitů. Udržíte se fit, což se vám bude hodit jak k porodu, tak i v období poté. Cvičení – a nejlépe na čerstvém vzduchu – vás osvěží, okysličí a prospěje i vaší psychice. Není sice všespásné, to není bohužel nic, přesto představuje účinnou prevenci proti vysokému krevními tlaku, chmurám, těhotenské cukrovce, bolesti zad a otokům. A pokud vás již tyto neduhy přepadnou, možná budou mít lepší průběh s méně komplikacemi.

Některým budoucím maminkám vyhovuje cvičení kolektivní. Na skupinovém pohybu pro těhotné mohou ženy navázat fajn přátelství. I kdyby trvala jen po dobu kurzu, vždy je příjemné mít někoho, s kým můžeme probrat, co nás aktuálně trápí, a kdo tomu bude rozumět, protože je na tom úplně stejně.

Pohyb však také pomáhá miminku, aby zaujalo v děloze správnou pozici. Není tedy nadsazené, když napíšu, že pohyb v těhotenství nám může usnadnit porod.

A kdy hodit nohy nahoru?

Pokud jste si naplánovala pohyb a zrovna se na něj necítíte, netlačte to. Poslouchejte samu sebe, své tělo, miminko. Když vám organismus velí, že by bylo lepší dát si chvíli pohov, dejte si jej. Netlačte na sebe s tabulkami a stopkami. Necvičily jste tento týden dvě a půl hodiny? Nevadí! Potřebovala jste to zkrátka takhle. Uvedené časy jsou orientační a každá to máme jinak. Buďte na sebe hodné, dejte si nohy nahoru a relaxujte. Zasloužíte si to!

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *