blog

Jak se rozhodovat o zdravotní péči (nejen) v těhotenství

Dnes Vám přináším zajímavou metodu, kterou můžete použít při rozhodování se o tom, jaké zdravotní testy nebo intervence si během svého těhotenství či porodu (ne)přejete absolvovat. Přejímám ji ze skvělé publikace Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky vydanou společností Aperio.

Když se v tom začnete ztrácet

Součástí těhotenské zdravotní péče je v naší české kotlině pěkná řádka nejrůznějších vyšetření a testů. Nehodnotím, jestli je to dobře nebo špatně. Jako cokoliv jiného, i toto má své výhody a nevýhody, své zastánce i odpůrce. Zamyslet se nad tím můžeme v jiném článku. Jisté je, že pokud otěhotníte a rozhodnete se spolupracovat s lékaři, nevyhnete se mnoha návštěvám zdravotnických zařízení a bude vám doporučováno množství různých testů. Někteří rodiče si myslí, že tato vyšetření jsou povinná. Může za tím být neinformovanost nebo direktivní postoj doktorů, kteří je takto leckdy prezentují. Těhotenská vyšetření však povinná nejsou.

Není nic špatného na tom vyšetření nebo test absolvovat. Než jej ale bezhlavě podstoupíte, můžete se nejprve zamyslet, zda to tak skutečně chcete. Klidně pak oběhejte vše, co se nabízí, ale můžete tak činit po vědomém uvážení plusů a mínusů. Třeba zjistíte, že některý z testů pro vás není podstatný či přínosný, nebo že jste ochotni podstoupit určité riziko, protože k tomu máte pádný důvod. Každý z nás je individualita a není nic, co by plošně vyhovovalo úplně vždy a úplně všem.

Pokud se cítíte ztraceni a nevíte, jak a podle čeho se rozhodovat, zkuste se inspirovat níže.

BRAIN, tedy česky MOZEK

Existuje fajn cesta, jak si volbu usnadnit. Jedná se o metodu BRAIN, kdy počáteční písmena tohoto slova označují pět bodů, o které se můžete v procesu rozhodování opřít. Konkrétně tedy:

  • BENEFITY: Můžete se ptát, jaké výhody vám daný test, vyšetření či intervence přinese. Jakou informaci získáte? Potřebujete ji? Chcete se ji vlastně dozvědět? Bude vám k něčemu užitečná a převáží benefity nad případnými riziky?
  • RIZIKA: Hrozí nějaké nežádoucí účinky? Jaké? A jak spolehlivé výsledky testu jsou? Jak účinný je daný zásah do porodu z hlediska snížení možného rizika? A jaké to riziko vlastně je?
  • ALTERNATIVY: Je toto jediná možnost? A pokud není, jaké jsou tedy alternativy?
  • INTUICE: Jaké z toho máte pocity? Jak to vnímáte? Vidíte v tom nějaký smysl?
  • NIC: Co se stane, když se nestane nic? Jak dlouho počkáte, než třeba opět zvážíte daný test nebo intervenci?

Závěrem doporučuji – pokud nehoří a vy se nemůžete rozhodnout, řekněte si o čas. Sdělte lékaři, že se doma poradíte s partnerem / partnerkou / jinou blízkou osobou a dáte vědět. U porodu požádejte o dvacet minut na rozmyšlenou. Možná nebude vaše váhání protistraně vhod. Pokud se však nejedná o akutní záchranu života či zdraví, nebojte se za sebe postavit. Je přirozené, že rozhodnutí ovlivňující zdraví vaše či vašeho dítěte nechcete uspěchat.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *