Září – čas nových startů, počátek dalšího školního roku. Někdo něco začal, zatímco já něco finišuji. Ale něco jsem začala také. Takže o co jde?

Předporodní kurz Porod hlavou a srdcem

V posledních dnech se mi kouří od klávesnice. Pravidelně si dopisuji s dětmi v e-mailové poradně Linky bezpečí, a do toho sestavuji svůj předporodní kurz, Porod hlavou a srdcem. Sepisuji celý koncept kurzu, ladím detaily. Až vše budu mít – a bude to již brzy – projde můj návrh rukama odbornic. Po jejich zhodnocení dotáhnu, co bude ještě potřebovat trochu péče, a pak již směle k závěrečným zkouškám, a hurá za vámi! Po úspěšném složení zkoušek a obhájení závěrečné práce se stanu certifikovanou lektorkou předporodních kurzů. Takřka rok vzdělávání pod vedením výrazných osobností z tohoto pole, hodiny a hodiny samostudia a stovky stránek odborné literatury. Těším se, až pro vás svůj kurz otevřu!

Malá upoutávka?

Představila jsem si sama sebe jako klientku. Co bych chtěla? Jak by měl vypadat kurz, který by naplnil má očekávání? Pracuji na konceptu kurzu, kdy si v průběhu jednoho dne shrneme to nejpodstatnější. Ne každý má čas a chuť věnovat kurzu příliš mnoho prostoru, docházet na více setkání po dobu několika týdnů. Na takovém konceptu není vůbec nic špatného. Já však sama od sebe vím, že někdy ocením, když dostanu přehledně a v kostce to, co potřebuji, aniž bych musela přemýšlet nad organizací mnoha odpolední či večerů. Vše tady a teď. A možná bude i bonus! A také prostor pro oddych a relaxaci, prožitou na vlastní kůži. A proč právě Porod hlavou a srdcem? Název mého kurzu vyjadřuje postoj, který k celému porodnímu procesu mám. Člověk by měl racionálně uvážit to, co se mu nabízí, zároveň by však neměl zapomínat na svoje pocity i intuici. Když se dají dohromady rozum a cit, nevznikne jen román Jane Austenové, ale rovněž báječné podhoubí pro to, dělat správná rozhodnutí. Taková, která budou správná právě pro vás. Kurz bude možný absolvovat i individuálně online.

Lektorka předporodních kurzů?

Je to tak! To, co je již v zahraničí běžná práce, tedy Childbirth Educator, si začíná vydobývat své místo i u nás. Lektorka předporodních kurzů není ani porodní asistentka, ani dula (i když jí může být). Je to osoba, která prošla výcvikem a zkouškami a je plně kompetentní připravovat ženy i celé páry na porod a šestinedělí. Pracuje nezávisle, není tedy pod vlivem žádného zařízení (porodnice). Může proto předávat objektivní informace, dovede přijmout širokou škálu rozhodnutí (porod doma, porod v nemocnici, porod do vody, plánovaný císař, …). Nehodnotí volby svých klientů, nevnucuje své osobní postoje a neposkytuje kouzelné rady. Předkládá fakta, jemně klienty vede a vytváří bezpečný prostor, aby se každý mohl rozhodnout sám za sebe a udělat si to pro sebe tak, jak potřebuje. Alespoň takto to vnímám já, a je to i filosofie mého předporodního kurzu.

EmotionAid

Jak jsem psala již na začátku, něco v září dokončuji, něco začínám. Momentálně jsem ve výcviku EmotionAid, což je technika popsaná jako emoční první pomoc pro práci se stresem. Jednoduchý a účinný nástroj pro zklidnění za jakýchkoliv okolností. Výcvik probíhá pod vedením zakladatelky Cathy Lawi, je hodně prožitkový, intenzivní. Zní to jako nástroj vhodný i pro budoucí rodiče? Uvidíme 😊

Těším se na vás!

Aktuality můžete sledovat na Facebooku či na Instagramu. Nádherný podzim přeji!

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *